IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата издължава до края на март до 200 млн. лв. на строителни фирми

Плащанията ще бъдат към около 180 фирми в страната

10:18 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата издължава до края на март до 200 млн. лв. на строителни фирми

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще изплати до края на март следващата година до 200 млн. лв. на строителни фирми за вече свършени работи. Това предвижда подписaното днес споразумение между МРРБ и финансовото министерство, от една страна, и Българската строителна камара, от друга.

Средствата са за извършени строително-монтажни работи за пътно строителство и ремонт и за зимно почистване на пътищата. Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев подчерта, че ще се плаща само за свършени, доказани и фактурирани строителни работи.

Плащанията ще бъдат към около 180 фирми в страната. Досега са доказани извършени строителни работи за 110 млн. лв. и се обработват документи на фирми за още 34 млн. лв., посочи Плевнелиев.

Предвижда се през януари да се платят 20 на сто от дължимите суми, а през февруари и март – по 40 на сто.

Председателят на строителната камара Симеон Пашов коментира, че разплащанията към фирмите ще помогнат на работодателите от бранша да задържат работниците до април, когато се очаква оживление в строителния сектор.

Той допълни, че средства на строителни фирми дължат и други министерства, сред които на околната среда, на отбраната, на земеделието, на образованието и науката.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че в момента работни групи изясняват какви са задълженията на другите министерства към строителния бранш и се очаква тези суми да станат ясни до средата на януари.

Дянков посочи, че сумите за разплащания към фирмите ще дойдат от приходите от данъци и такси, а не от фискалния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още